Připravte se na grilovací sezónu: Od rozmístění nábytku po nejčastější chyby

Čas letního grilování se blíží. Přečtěte si, jak šikovně rozmístit zahradní nábytek, kam postavit gril i jak se na grilování co nejlépe připravit.

Jak rozmístit zahradní nábytek

Pokud při rozmisťování zahradního nábytku spojíte funkčnost s designem, máte vyhráno.

Vyberte dokonalé místo

Nejprve vyberte ústřední bod zahrady, ke kterému chcete přitáhnout pozornost a zároveň se hodí pro venkovní posezení. Pokud máte větší zahradu, můžete těchto míst objevit hned několik. Pro zahradní nábytek zvolte třeba terasu, zadní část domu nebo prostor mezi vzrostlými stromy, které v létě vrhají příjemný chladivý stín. Posezení pak můžete orámovat květinovou výsadbou nebo stylovými doplňky.

Začněte největším kusem nábytku

Největší kus nábytku, většinou se jedná o venkovní stůl, umístěte na zahradu jako první. Natočte jej tak, aby se k němu vešly všechny zahradní židle a každý se mohl pohodlně usadit. Stůl berte jako ohnisko dění, kolem nějž rozmístíte zbylý nábytek. Jestliže máte dostatečný prostor, snažte se stůl netlačit ke stěně. Díky tomu bude celý prostor působit otevřeně a vzdušně.

Pokračujte s dalším nábytkem

Jakmile jsou stůl a židle na svém místě, můžete kolem začít vrstvit zbylé kusy nábytku, jako je lavice, odkládací stolek, případně křeslo. Snažte se neshlukovat příliš mnoho kusů zahradního nábytku u sebe a dodržovat pravidlo vzdušnosti.

Nezapomeňte na příslušenství

Stejně jako šikovně naplánované rozmístění nábytku je důležité i doplňkové vybavení. Pohodlí vám zajistí venkovní polštáře a nadýchané polstry. Před sluncem vás ochrání slunečník a pohodu zajistí venkovní osvětlení, osázené květináče a zahradní dekorace.

Kam umístit zahradní gril

Dál od domu

Při grilování pracujete s otevřeným ohněm, a proto je potřeba dodržovat základní pravidla bezpečnosti. Vždy dodržujte přiměřenou vzdálenost mezi grilem a domem. V žádném případě neumisťujte gril hned ke dveřím nebo za okno.

Pozor na hořlavé materiály

Gril potřebuje rovný čistý povrch bez přítomnosti hořlavin, jako jsou odpadky, velké nánosy prachu, dřevěné dekorace nebo mulčovací kůra. Totéž platí pro nízko položené stromy a živé ploty. Ujistěte se, že ke grilu nezasahují nízko položené větve.

Mějte gril na dohled

Pro maximální bezpečnost je dobré umístit gril tak, abyste na něj viděli i přes okno či dveře domu. Pokud by se stala nehoda, dokážete ihned jednat.

Zkontrolujte, odkud vítr vane

Kouř je nezbytnou součástí grilování. Dostane se vám do vlasů, na oblečení i do očí. Snažte se proto být ohleduplní a gril před rozžhavením nastavte podle toho, jak fouká vítr. Myslete i na své sousedy, kterým by se kouř mohl dostat do domu.

Slunce a stín

Ve velkých vedrech není příjemné stát na přímém slunci u rozpáleného grilu. V letním období se vám proto vyplatí umístit gril do stínu, který vrhají vysoko vzrostlé stromy. Řešením může být i speciální přístřešek, který gril zakryje.

Dál od dětí

Gril nikdy nestavte do těsné blízkosti houpačky, dětského pískoviště nebo trampolíny. Dětem zároveň vysvětlete, jaké nebezpečí rozžhavený gril představuje. Raději je během rozdělávání ohně i samotného grilování pečlivě hlídejte.

Nejčastější chyby při grilování a jak se jich vyvarovat

Nedostatečná příprava

Základem úspěšného grilování je poctivá příprava. Ještě předtím, než rozžhavíte gril, připravte maso, nakrájejte zeleninu, udělejte salát a namíchejte omáčky. Nezapomeňte ani na pečivo, nádobí a příbory. Ujistěte se, že máte v blízkosti grilu k dispozici grilovací kleště a další nářadí.

TIP: Hodit se vám budou i papírové utěrky.

Spěch

Pokud zrovna nepřipravujete raw steaky, potřebujete maso důkladně propéct. Proto dejte grilu alespoň 20 minut, aby se dostatečně rozehřál. Ideální teplotu poznáte podle šedých žhnoucích uhlíků.

Špatné využití grilu

Během grilování masa můžete na uhlí grilovat brambory nebo zeleninu zabalenou do alobalu. Současně tak připravíte maso i přílohu, a nebudete muset čekat dlouho na jídlo.

Opomenutá grilovací mřížka

Před grilováním je vhodné grilovací mřížku namazat tukem. Na suchou mřížku se snadno přichytává maso i zelenina. Pokud to ale přeženete, olej začne kapat do ohně a způsobí nepříjemný kouř. Nejlepší je mřížku natřít malým kouskem slaniny nebo tučnějším masem, případně maso před grilováním potřít velmi tenkou vrstvou oleje.

Nevhodná údržba

Gril se snažte čistit vždy ihned po grilování, dokud je mřížka ještě teplá. Usazené jídlo a napečený tuk půjdou dolů snáz než v případě, kdy vše necháte vychladnout a zaschnout.

Každou chvíli otevřený gril

Není třeba každou minutu otevírat gril a kontrolovat, zda už je maso propečené. Při každém otevření odchází z grilu drahocenné teplo a prodlužuje se doba, za kterou bude maso hotové.

Na závěr: 4 šikovné tipy na grilování

  • Toužíte po šťavnatém masu? Pro ujištění, že je maso propečené a přitom nevysušené, používejte teploměr určený ke grilování.

  • Jídla s vysokým podílem tuku grilujte na tácku. Vyhnete se tak šlehajícím plamenům z grilu, které způsobuje kapající tuk.

  • Aby se vám špízy nepřipekly ke dřevěné špejli, namočte špejle na noc před grilováním do vody. Dřevo nasaje vodu a zabrání připečení masa.

  • Připravené maso nechte alespoň 5 minut odpočinout. Chutě v mase se stihnou propojit a vy si z grilování odnesete příjemný gurmánský zážitek.

 

 

Nové články v e-mailu

Nepropásněte nový článek, skvělou akci nebo slevu a přihlaste se k odběru zpravodaje!